Kerk Tjalleberd
350 jaar nijbrongergeatsjerke
Klokkenstoel Gersloot
Klokkenstoel Luinjeberd

Deze begraafplaats werd in 1891 in gebruikgenomen.

Het oorspronkelijke kerkhof met kerk lag ten noorden van dit terrein.

In 1745 werd de oude kerk van Luinjeberd afgebroken en kort daarna werd hier de eerste houten klokkenstoel gebouwd.

In 1921 werd de klokkenstoel vervangen door een exemplaar van gewapend beton. Dit vroege staaltje van betontechniek werd vervaardigd door de firma Boltje en Buwalda uit Heerenveen.

De grote klok werd in 1538 door Geert van Wou jr. en Johan ter stege gegoten en gewijd aan de heiligen

‘SUNTE NICOLAUS ENDE BONIFACIUS’ .

Na de tweede wereld oorlog heeft deze klok 60 jaar dienst gedaan in de Ned. Herv. kerk aan de Fok te Heerenveen.

In 2005 is in opdracht van de eigenaar, de PKN gemeente Tjalleberd – De Knipe, een grondige restauratie uitgevoerd. Daarbij keerde ook de grote 477 Kg wegende Van Wou-klok terug naar de oorspronkelijke plaats in Luinjeberd.

De kleine klok werd in 1645 vervaardigd door Jacob Noteman uit Leeuwarden en was bestemt voor de kerk van Terband. In 1843 werd deze klok overgebracht naar Luinjeberd. De flank vermeldt de namen van Hypolytus en Johannus van Crack. Beiden waren o.a. Grietman over Engwierden.

Meer foto's van deze klokkenstoel zijn te vinden in de foto gallerij  (klik hier)

WelkomGeschiedenisBeleidsplanOverzichts PaginaKinderkringNeem contact opANBIWebmailDownloads